Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

ΤΟΝΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΒΑΖΟ

ΤΟΝΟΣ ΣΕ ΒΑΖΟ
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:
Τονο,αλατι χοντρο,ηλιέλαιο
Αγόρασα 2 τονάκια περίπου 2,5 κιλα
Τα καθάρισα και τα ζύγισα,ήταν 2,2 κιλά
Τα έπλυνα καλά,και τα άφησα στο νερό λίγη ώρα μέχρι να φύγει το πολύ αίμα
Τα έβρασα με αλάτι χοντρό,10% του συνολικού καθαρού κιλού,δηλαδή 220 γρ. αλάτι
Για 3 ώρες
Τα στράγγισα και τα ξεψάχνισα καλά,με προσοχή να καθαρίσω όλα τα αγκάθια
Επλυνα και αποστείρωσα 2 βάζα μεγάλα
Και άρχισα να τα γεμίζω ,πιέζοντας μαλακά για να μην μένουν κενά
Αφου γέμισαν τα βάζα ,πρόσθεσα ηλιέλαιο έως το χείλος του βάζου
Παρατήρησα ότι ο τόνος απορροφούσε το λάδι ,και συνέχιζα να προσθέτω λάδι ,μέχρι να δω ότι το λάδι μου καλύπτει όλη την επιφάνεια του ψαριού
Σφράγισα με καθαρά καπάκια,και αποθήκευσα στο ψυγείο
Την επομένη ημέρα κοίταξα πάλι το λάδι και συμπλήρωσα λίγο ακόμη
Αυτό  το κάνουμε καθημερινά,(να ελέγχουμε το λάδι μας)
Από την ίδια ημέρα έκανα τονοσαλάτα
2 βάζα των 800 γρ. μου στοίχισαν 10 ευρω
Το αλάτι μου φάνηκε λίγο ,την άλλη φορά θα βάλω λίγο παραπάνω
Την συνταγή μου την έδωσε μία φίλη που κάνει κάθε χρόνο πάνω από 20-30 βάζα,με τη διαφορά ότι ο άντρας της ψαρεύει τον τόνο,και τον κάνει κονσερβοποίηση, δηλαδή  μετά  που κλείνει τα καπάκια τα βράζει σε κατσαρόλα για να σφραγίσουν τα καπάκια,και τα διατηρει στο ψυγείο
Θέλει λίγο υπομονή αλλά αν σκεφτούμε πόσο ακριβός ειναι ο έτοιμος ο τόνος
και πόσα συντηρητικά έχει θα το τολμήσουμε
Καλή επιτυχία! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου