Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

ΣΥΚΑΛΑΚΙ


ΣΥΚΑΛΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
50 συκα πρασινα απριλιατικα
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
χυμος λεμονιού
Πλενουμε τα συκα
Διαλυουμε λιγο ασβεστη σε 2 λιτρα νερό και ριχνουμε τα συκα
Τα αφηνουμε για 2-3 ωρες
Πεταμε το ασβεστονερο και ξεπλενουμε πολυ καλα τα συκα
Καθαριζουμε τα συκα απο το κοτσανακι ,κανουμε μια τρυπουλα απο την αλλη πλευρα και τρυπαμε τα συκα ενα-ενα με ενα σουβλι σε 3-4 σημεια
Σ ε μια μεγαλη κατσαρολα βραζουμε νερο και ριχνουμε μεσα τα συκα
Βραζουμε για 10 λεπτα
Στραγγιζουμε και επαναλαμβανουμε τη διαδικασια 3 φορες
Γεμιζουμε μια λεκανη με νερο και βαζουμε τον χυμο απο ενα λεμονι η 1 κουταλια σουπας ξινο
Προσθετουμε τα συκα και τα αφηνουμε για 1 ωρα μεσα στο ξινο
Στραγγιζουμε και μεσα στη χουφτα μας τα ζουλαμε ελαφρα για να φυγουν τα πολλα νερα
Βραζουμε το νερο με τη ζαχαρη ,περιπου 20 λεπτα να δεσει ελαφρα το σιροπι
Βαζουμε και τα συκα
Αφηνουμε να βρασει το γλυκο για περιπου μιση ωρα ,μεχρι να αρχισει να βγαζει φουσκες στην επιφανεια
Σβηνουμε τη φωτια σκεπαζουμε με μια πετσετα και το αφηνουμε εως την επομενη μερα
Την επομενη βλεπουμε το γλυκο μας,αν το σιροπι δεν εχει δεσει καλα,ξαναβραζουμε και αποθηκευουμε σε καθαρα αποστειρωμενα βαζακια
Ισως σας φανει λιγο μπελαλιδικο αλλα αξιζει!
Αυτην την εποχη οι συκιες ειναι φορτωμενες με μικρα πρασινα συκα!Δοκιμαστε !Καλη επιτυχια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου