Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ







         ΥΛΙΚΑ:                                
  • 7 φλιτζάνια  αλεύρι
  • 1 φλ.τσαγιου ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 φλ.τσαγιου ηλιέλαιο
  • 1 φλ.τσαγιου ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ¼ του φλιτζανιού κονιακ
  • 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. του γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
  •   σιρόπι: 
  • 2 φλ.τσαγιου νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1/2 φλ.τσαγιου χυμός πορτοκάλι

Ανακατεύουμε  σε ένα μπολ το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, 
το ελαιόλαδο και το κονιάκ. 
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, 
τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. 
Ενώνουμε τα δύο μείγματα και τα ζυμώνουμε 
μέχρι η ζύμη να ξεκολάει απο τα χέρια.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα όχι πολύ μεγάλα 
γιατί φουσκώνουν πολύ.
 Στρώνουμε  λαδόκολα σ ένα  ταψί και 
βάζουμε τα μελομακάρονα .
 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
 170ο C για 25 – 30 περίπου λεπτά.
Ετοιμάζουμε στη συνέχεια το σιρόπι.
Βάζουμε  στη κατσαρόλα το νερό, το μέλι, 
τη ζάχαρη και το  χυμό πορτοκάλι και
 βράζουμε για 8 λεπτά.
Αφαιρουμε τον αφρό από την επιφάνεια 
και όταν βράσει,
 ρίχνουμε μέσα τα μελομακάρονα 
και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 
Στη συνέχεια τα βάζουμε σε πιατέλα
 και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψιχα
Γίνονται 3 ταψιά
 Προσοχή να μην παραψηθούν, γιατί δεν θα σιροπιαστούν καλά
 Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου