Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

γλυκό του κουταλιού κυδώνι

ΚΥΔΩΝΙ
Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Ο χυμός του είναι εύγευστος και χρησιμοποιείται για τα παιδιά, καθώς δεν περιέχει αλκοόλ.
Το φρούτο περιέχει επίσης πολλή τανίνη και λιθώδη κύτταρα. Η κύρια χρήση των κυδωνιών είναι στη ζαχαροπλαστική. Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα και μαρμελάδες. Μάλιστα, ο όρος "μαρμελάδα", σήμαινε αρχικά μαρμελάδα από κυδώνια και προήλθε από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει «κυδώνι».
Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας. Επίσης, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες.(οι πληροφορίες είναι από το Βικιπαίδεια)

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:
Η κυδωνιά απομακρύνει την κούραση και την ατονία και βοηθά στην ανάρρωση.
Οι καρποί είναι στυπτικοί και θρεπτικοί. Χρησιμοποιούνται κατά της διάρροιας και της δυσεντερίας.
Οι σπόροι έχουν αντιφλεγμονώδεις, υπακτικές,  αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται σε αιμοπτύσεις, μητρορραγίες, μηνορραγίες και αιμορροΐδες. Το γλίσχρασμα χρησιμοποιείται εξωτερικά για να  θεραπεύσει τις χιονίστρες, το ξηρό και σκασμένο δέρμα, ραγάδες, τα καψίματα του δέρματος, φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας  και τους ερεθισμούς των ματιών. Επίσης, αποτελούν συστατικό πολλών κρεμών και λοσιόν.
ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
1 κιλό κυδώνι (καθαρισμένο)
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
χυμός από 1 λεμόνι
αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά)
αμπαρόριζα(προαιρετικά)
Σκουπίζουμε από το χνούδι και πλένουμε τα κυδώνια μας.Τα κόβουμε με το μαχαίρι  σε μακρόστενες λωρίδες(όπως τις τηγανητές πατάτες).Τα  τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα,ρίχνουμε τη ζάχαρη και το 1 ποτήρι νερό.Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Βάζουμε και την αμπαρόριζα.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.(Προσοχή γιατί δένει γρήγορα.)
Προς το τέλος στίβουμε το λεμόνι μας και το ρίχνουμε μέσα στο γλυκό μας.
Βάζουμε μέσα και τα καθαρισμένα αμύγδαλα και τοποθετούμε το ζεστό γλυκό μας σε καθαρά βάζα.Βιδώνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε για λίγες ώρες
Πολύ εύκολο γλυκό και πολύ νόστιμο!!!!!
Και μην ξεχνάμε,τις φλούδες δεν τις πετάμε.Φτιάχνουμε με αυτές πελτέ κυδώνι
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου