Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο

1 κιλο δαμασκηνα σκληρα (προσοχη τα μακροστενα οχι οι βανιλιες,τα ανοιγετε πριν τα αγορασετε να δειτε αν βγαινει το κουκουτσι)
1 κιλο ζάχαρη
αμύγδαλα καθαρισμένα και ασπρισμένα(οσα είναι τα δαμάσκηνα μας)
χυμός από 1 λεμόνι η 1/2 κουτ.ξινό
1 ποτ. νερό
1 λεκάνη νερό με 3 κουταλιές ασβεστη

Καθαρίζουμε τα δαμάσκηνα και βγαζουμε το κουκούτσι με ένα καρφί
Διαλύουμε καλά τον ασβέστη στο νερό,
ρίχνουμε τα δαμάσκηνα μέσα στο ασβεστόνερο και τα αφήνουμε εως την άλλη μέρα.
                                                                                    Την επόμενη μέρα
                                                                                    πετάμε το ασβεστόνερο και πλένουμε πολύ καλά
τα δαμάσκηνα με άφθονο νερό.
Βάζουμε σε κάθε δαμάσκηνο απο ένα αμύγδαλο στη θέση που ήταν το κουκούτσι
Σε μια πλατιά κατσαρόλα  βάζουμε τα
δαμάσκηνα,τη ζάχαρη και το 1 ποτήρι νερό.
Τα αφήνουμε μερικές ώρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βράζουμε το γλυκό μας σε χαμηλή θερμοκρασία
Μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι μας ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού η το ξινό.
Ελέγχουμε το δέσιμο στο σιρόπι μας ως εξης:
Παίρνουμε με ενα κουτάλι λίγο σιρόπι και
στάζουμε έναν κόμπο σε ένα πιατάκι: αν ο κόμπος σταθεί και δεν απλώσει το σιρόπι είναι έτοιμο.
Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα με το ζεστό γλυκό μας,σφραγίζουμε καλά και αναποδογυρίζουμε για μερικές ώρες.Διατηρειται σε δροσερό μέρος για ενα χρόνο.                  
                                                                                                               Καλή  επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου