Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

γλυκό του κουταλιού φιρικι


Μήλο: Ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο με μεγάλη ποσότητα διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών και ουσιών με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα μήλα, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ οι διαλυτές, συμβάλλουν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Ο φυσικός οξικός πολυσακχαρίτης πηκτίνη του μήλου, βοηθά στη διατήρηση του επιθυμητού επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η πηκτίνη προστατεύει τον οργανισμό από την δράση της πρωτεΐνης Gal3, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα μήλα, είναι τα φλαβονοειδή και η κερκετίνη, η οποία έχει φανεί σε έρευνες πως έχει και προστατευτικές ιδιότητες ως προς την καρδιαγγειακή λειτουργία.
 
1 κιλό μήλα φιρίκια
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμός από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλλας(η 1 κουτ.σκόνη κανέλλας)
1 κουταλάκι ξινό
1 κουταλιά γλυκόζη(προαιρετικά)
αμύγδαλα καθαρισμένα(προαιρετικά)
Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό και ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού.Καθαρίζουμε τα φιρίκια,και με το ειδικό εργαλείο τα καθαρίζουμε από τα σπόρια τους.Ρίχνουμε τα φιρίκια μέσα στη λεκάνη με το χυμό για να μη μαυρίσουν.Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη ,και αφου λιώσει η ζάχαρη ,ρίχνουμε τα φιρίκια,την κανέλα και σιγοβραζουμε.Αφού δέσει το σιρόπι σβήνουμε τη φωτιά,σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα .Την επόμενη μέρα ελέγχουμε το  γλυκό μας.Αν έχει βράσει το φιρίκι το βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και ξαναβράζουμε το σιρόπι μας.Στο τέλος ρίχνουμε τα φιρίκια μας,τη γλυκόζη και τα αμύγδαλα.Αποστειρώνουμε τα βάζα μας,βάζουμε μέσα το γλυκό μας ζεστό,κλείνουμε σφιχτά με τα καπάκια και γυρνάμε ανάποδα για να σφραγίσουν.Διατηρουνται για 1 χρόνο.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου